KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE YENİ DÜZENLEME

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE YENİ DÜZENLEME22 Kasım 2018 Perşembe 14:45

Ekonomik zorluk dönemlerinde işletmelerin süreci yönetebilmek için seçeneklerinden biri de işçilerinin iş sözleşmelerinin feshedilmesi yerine kısa çalışma ödeneğinden yararlanılmasıdır.

Kısa çalışma, ekonomik güçlük dönemlerinde, işletmelerin küçülmek durumunda kalmaları halinde, işçilerinin iş sözleşmelerini feshetme yerine bu dönemde çalışma süresini azaltarak üretimi kısmak veya faaliyetlerini geçici süreyle tamamen durdurmak suretiyle işçilerle olan iş ilişkilerini sürdürmeleri anlamına gelmektedir.

Son dönemde dövizde yaşanan ani değişikliklerle birlikte özellikle üretim yapan firmaların sıkıntılarını hafifletmek amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan düzenleme, firmaları dönemsel şoklara karşı güçlendirip, döviz dalgalanması gibi nedenlerle işten çıkarmalara karşı hem şirketlere hem çalışanlara koruma halesi getirmiştir.

Bu kapsamda 9 Kasım 2018 tarihli ve 30590 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile getirilen düzenlemelere ilişkin bilgi notu ekte bilginize sunulmuştur.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE YENİ DÜZENLEME BİLGİ NOTU